Bretelele pentru pantaloni – un must în vestimentația masculină

Te-ai întrebat vreodată cum au apărut bretelele pentru pantaloni și care a fost istoria lor?

Ei bine, îți vom face o scurtă introducere. Primele bretele au apărut în Franța secolului al XVIII lea, ele fiind doar niște simple fâșii de panglică prinse la butonierele pantalonilor. Se spune că însuși Benjamin Franklin purta bretele, însă la vremea respectivă ele erau considerate lenjerie de corp și nu erau niciodată vizibile public.

Bretelele pe care le cunoaștem cu toții astăzi, au fost manufacturate abia la începutul anilor 1820 de către designerul englez Albert Thurston.  Și asta pentru că pantalonii purtați de bărbați la vremea aceea aveau talia prea înaltă pentru a putea fi purtați cu orice tip de curea. Bretelele create de Thurston se prindeau de pantaloni prin buclele de piele aflate la capete, model pe care îl întâlnim încă și astăzi.

În ciuda faptului că popularitatea lor a scăzut destul de mult în perioada Primului Război Mondial atunci când bărbații purtau curele la uniformele militare, bretelele erau încă folosite de către bărbați în perioada anilor 1920 – 1930. După această perioadă de declin, sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial a readus în atenție bretelele, însă ele nu au mai avut parte de popularitatea anterioară.

Bretelele sunt o alternativă clasică la curea, rolul lor fiind acela de a susține pantalonii. În funcție de specificul evenimentului, dar mai ales de tipul ținutei, la pantaloni se poate purta curea sau bretele. Nu există o limitare legată de purtarea curelei sau a bretelelor, acestea fiind prezente atât în ținutele casual sau business, excepție făcând ținutele de ceremonie unde bretelele rămân cea mai bună opțiune. Este important de reținut faptul că cele două accesorii (cureaua și bretelele) nu se poartă niciodată împreună, indiferent de stilul pantalonului.

Un plus pe care îl au bretelele față de curele este faptul că ele sunt mult mai confortabile pentru că nu se strâng în jurul taliei și, în acest fel nu strică forma naturală a pantalonilor. Mai mult decât atât, datorită lungimii ajustabile pe care o au, îți vei putea potrivi pantalonii la talia ta naturală.

Datorită varietății materialelor din care sunt confecționate (mătase, piele sau lână), vei putea alege modelul preferat pe care să îl incluzi în ținutele tale vestimentare.

Deși bretelele cu clipsuri sunt considerate a fi mai versatile, ele putând fi purtate și la pantalonii care nu au nasturi prevăzuți pentru atașarea lor, în timp, pot ajunge să deterioreze țesătura pantalonilor. De asemenea, ele sunt văzute mai puțin elegante față de cele care au terminații din piele.

Câteva aspecte pe care trebuie să le iei în calcul atunci când porți o pereche de bretele:

  • Pentru a le fixa cât mai corect, trebuie să atașezi mai întâi partea lor din spate la pantaloni.
  • Ulterior, poți îmbrăca pantalonii trecând bretelele peste umeri pentru a putea ajusta lungimea și a le fixa partea din față la înălțimea dorită folosind clapetele de metal din partea din față a lor.
  • Bretelele din față trebuie așezate peste piept, cu condiția de a fi perfect paralele între ele.

Fiind un accesoriu extrem de versatil în perioada actuală, bretelele pot fi integrate cu succes în orice tip de ținută. Important de știut este faptul că nu bretelele dau tonul unei ținute, ci ținuta aleasă este cea care va determina tipul bretelelor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top