Ce partiularitati fac ca un costum bespoke sa fie cu adevarat calitativ?

         Am tot vorbit despre diferența între costumele ready to wear, made to measure, respectiv bespoke. Cel din urmă este cu desăvârșire etalonul procesului de execuție al unui costum, indiferent că vorbim de calitatea și durabilitatea acestuia, sau de potrivirea perfectă la măsurile și formele clientului.

         Fiecare dintre voi cunoașteți, mai multe sau mai puține ateliere de costume “bespoke”, iar dacă v-ați face câte un costum la fiecare, veți concluziona că toate sunt în esență diferite, de la cum se simt până la cum arată. 

        De ce se întâmplă acest lucru vom încerca să explicăm în amănunt în cele ce urmează:

        Prima acțiune atunci când alegi să îți faci un costum bespoke este consilierea și ulterior alegerea țesăturii. În cele mai multe cazuri aici se oprește întâlnirea cu consilierul și nu se discuta detalii mai amănunțite, cum ar fi ce tipar ți se potrivește cel mai bine, ce fel de canvas trebuie folosit în funcție de fizionomie, o mânecă montată cu cuglu și perniță sau o “manica camicia”, pentru un plus de lejeritate în mișcări, pantalonul cu fald sau fără, etc. Că să poți pune la punct toate detaliile tehnice potrivite, în fața ta ar fi de preferat să se afle cel care va lucra acel costum, deorece un croitor poate interpreta ce v-ar avantaja și ce nu, iar aceste detalii nu țin numai de elemete vizuale, ci și de elemenete tehnice care nu se văd în costructia costumului pe exterior, dar care cântăresc enorm în produsul final. Un alt factor care arată importantă prezenței croitorului atunci când se cumpără costumul, este luarea măsurilor corporale, care dictează tot parcursul creării întregii ținute. Măsurile luate greșit pot ruina tot procesul de execuție al întregului costum.

Prima proba: Dacă la partea de consiliere vizuală nu este neapărat obligatoriu să participle cel care va lucra costumul, la prima proba ca și la restul care vor urmă trebuie să fie obligatoriu prezent.

Cine are capacitatea și cunoștințele pentru a croii un costum de la zero, cu siguranță poate interpreta modificările necesare de la o proba la altă. În cazul în care probele se execută de altă persoană înafara croitorului, costumul este că și compromis (mai ales în cazul în care vorbim de un tipar complex)

Tot la prima proba clientul ar trebui să vadă ce se află în interiorul sacoului. Chiar dacă un costum se croiește de la zero, procesul de execuție poate fi extrem de diferit de la o croitorie la altă. Un costum calitativ se lucrează numai cu plastron din canvas, iar pe dosul stofei în niciun caz nu trebuie să se regăsească lipit termocol. Plastronul trebuie confecționat din mai multe straturi de canvas, foarte important fiind cel din coadă de cal, care se pune pe partea superioară a pieptului (zona umerilor), pentru a ține intactă formă sacoului în timp.

Acesta proba are rolul de a verifica și de a modifica toate unghiurile, lungimile și circumferințele, pe  care croitorul nu le poate face din prima la realizarea tiparului.

 

La a doua proba cât și la cea de-a treia (dacă este cazul) costumul este untr-un stadiu mult mai avansat, iar aici este momentul unde clientul este întrebat cum preferă lejeritațile finale.

Lungimile și lejeritațile unui sacou, cât și cele unui pantalon sunt în mare măsură subiective, deorece fiecare are un mod diferit de interpretare a confortului, însă țînând cont că vorbim de calcule matematice, ele trebuie să se încadreze in anumite limite. Varianta cea mai bună este să ascultați sfaturile croitorului.

La predare costumului, noi sfătuim să se probeze costumul încă o dată pentru a ne asigura că totul este perfect și clientul este pe deplin mulțumit.

Pe lângă consiliere, probe și predarea finală o importanță majoră o are pocesul și modul de lucru din atelierul unde alegeți să faceți costumul bespoke.

De la modul în care se fixează canvasul pe stofă, cum se fac refiletii și clapele, rezervele cum sunt tăiate în interior, până la montarea gulerului și a mânecilor, absolut toate detaliile dacă se fac cu o tehnică și o atenție impecabilă, numai atunci sacoul are un echilibru perfect și clientul simte sacoul că pe o “a doua piele”, extrem de natural și lejer.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top