fbpx

Totul despre costumele la comanda (bespoke) pentru barbati

 
 
 

Costumul clasic la comandă pentru bărbaţi devine o piesă indispensabilă în garderoba oricărui bărbat contemporan, tot mai mulți bărbați emancipându-se social și devenind interesați nu doar de un produs de calitate care să le ofere eleganţă în înfățișare și încredere de sine, dar şi de procesul de realizare al costumelor bespoke, acum mai apreciat ca niciodată de cei ce vor să se diferențieze în mulțime.

Într-o perioadă atât de derutantă, în care hainele au devenit un lait motiv al opulenţei, croitoria Giaccaîncurajează bărbaţii pasionați de eleganță să adopte o ţinută aleasă, una creată pe gustul lor, care să îi servească ani de-a randul şi care nu în ultimul rând, să mizeze pe calitate. O astfel de ţinută bespoke nu poate decât să exceleze alături de fiecare caracter în parte, să depăşească conceptul de modă şi să promoveze ideea de stil personal și siguranță de sine.

În cele ce urmează vă vom povesti despre tot ceea ce înseamnă un costum bărbătesc bespoke, de la alegerea materiaelor și primele măsurători, până la ultima probă și la bucuria purtării elegante a unui costum croit la comandă.

1. CE ÎNSEAMNĂ COSTUMUL LA COMANDĂ BESPOKE?

Costumul bespoke reprezinta topul creării unui articol de îmbrăcăminte, este cel mai dificil, dar şi cel mai complex, însă produsul finit face să merite fiecare clipă. Simon Crompton, o autoritate mondială a stilului masculin ne spune că un costum trebuie sa fie “vorbit în persoană” – (be)spoke – şi de aici etapa atât de valoroasă în crearea unui costum la comandă: consilierea. Un astfel de articol de îmbrăcăminte are o infinitate de opţiuni, de la stofă până la alegerea buzunarelor aplicate, iar consilierea, discuţia cu unul dintre croitori te va ajuta să înţelegi ce este important pentru tine atunci când îţi alegi un costum.

Bespoke înseamnă şi minuţiozitatea cu care este asamblat un costum, totul fiind un proces realizat manual pentru a pune în evidenţă formele fiecărui client în parte. Un costum bespoke poate suferi ajustări pe tot parcursul vieţii, căci garanţia costumului este pe viaţă, clientul având posibilitatea să se întoarcă în croitoria unde cosutmul a fost realizat şi unde tiparul său există într-un registru, pentru a-I modifica. Dar este foarte important să cunoaştem toate modalităţile de creare a unui costum, pentru a-i aprecia valoarea cu atât mai mult.

2. CARE ESTE DIFERENŢA ÎNTRE COSTUMELE BESPOKE (LA COMANDĂ), MADE TO MEASURE ŞI READY TO WEAR?

Costumul bespoke (adevăratul costum la comandă), aşa cum menţionam mai sus, are nevoie de mai multe întâlniri cu croitorul, pot exista două, trei probe, iar fiecare segment al costumului va fi creat manual, separat, însăilat spre final. Nu există încă vreo caracteristică ce ar putea submina procesul de creare al unui costum bespoke, de la consiliere, la alegerea stofei dintr-o gamă largă de texturi şi culori, până la ultima probă, atunci când costumul este ca şi turnat pe formele clientului, beneficiind de libertatea umerilor, şoldurilor, incheieturilor. Un costum la comandă bespoke poate dura până la o lună pentru a putea fi construit, însă rezultatul este pentru totdeauna datorită manufacturii minutioase care va trece cu siguranţă testul timpului.

Costumul made-to-measure a fost pentru mult timp un termen cu care bespoke era, fie comparat, fie confundat, însă această modalitate de creare al unui costum este o punte între ready-to-wear şi bespoke. Firmele care se ocupă cu producţia costumelor bărbăteşti made-to-measure se folosesc de anumite şiretlicuri pentru induce clientul in eroare.

Măsurătorile sunt realizate punand un “etalon” (etalon = piesa vestimentara special conceputa cu masuri apropiate de cele ale clientului) de catre un consilier vestimentar, se vor observa “alteratiile” apoi informaţiile sunt trimise la fabrica unde costumul va fi creat. Consilierea îşi pierde valoarea întru totul şi asta deoarece între client şi costum intervine absenta croitorului care se ocupa de executarea costumului, informatia fiind incapabilă să ia în calcul detalii ce ţin de forma trupului, inegalitatea membrelor si unghiul umerilor, iar rezultatul va fi compromis. Un costum mtm poate respecta măsurile si anumite forme ale clientului doar în cazul în care etalonul este interpretat de un croitor, lucru care nu se întâmplă deoarece niciun angajat M.T.M. nu are notiuni de croitorie.

P.S. La M.T.M. in unele cazuri se foloseste centimetrul de croitorie pentru luarea masurilor, insa doar pentru a da senzatia de siguranta clientului.

Costumul ready-to-wear este poate cea mai populară formă de achiziţionare al unui articol vestimentar şi asta deoarece prototipul său este unul creat pentru a servi masele. Un astfel de costum, pe cât de mult este la îndemâna oricui, pe atât de mult va reprezenta o soluţie fără personalitate. Costumul ready-to-wear nu va fi de fiecare dată şi o soluţie ieftină, deoarece marile branduri vor depune un efort financiar semnificativ să furnizeze materiale de calitate, însă acestea vor ajunge “pe mâna” unei maşinării care îţi va crea costumul de la zero. Această maşinărie nu va avea capacitatea să ţină cont de stilul ori de proporţiile unice ale fiecărui client, ci va lua reper doar măsurătorile de bază. După ce ţinuta este terminată, compania va face modificările necesare ca produsul să fie gata cât mai repede cu putinţă, timpul fiind atuul cheie. Daca la început costumul va arăta bine, mulţumitor, în timp, calitatea materialului va fi evidentă, se va crampona şi deteriora cu rapiditate, iar investiţia se poate transforma într-un eşec.

3. CE TREBUIE SA CUNOAŞTEM ATUNCI CÂND CUMPĂRĂM UN COSTUM LA COMANDĂ (BESPOKE)?

Poate una dintre cele mai reprezentative momente în procesul de creare al unui costum la comanda, este chiar prima vizită, unde te îngrijeşti cu alegerea stofei din care costumul va fi realizat şi de asemenea, porţi un dialog cu maeştrii croitori pentru a stabili ce fel de costum îţi este necesar. De multe ori clienţii sosesc într-o croitorie bespoke cu idei preconcepute, de multe ori greşite, asta vizavi de evenimentul unde urmează să participe, ori fie perioada din zi în care urmează a purta costumul. Aici intervine consilierea, iar un croitor care îşi respectă meseria, va căuta mereu să aducă cele mai bune soluţii pentru tine.

După ce măsurătorile sunt notate, cifrele rămân într-un registru propriu al croitoriei, precum un istoric al clientului, în aşa fel, cand te vei întoarce pentru a face diverse modificari unei piese vestimentare, informaţiile privind formele clientului vor exista deja pe hârtie, iar maeştrii croitori vor şti diferenţele. Pot exista până la trei probe, înainte ca produsul să poată fi consideral finalizat, fiecare probă reprezentând ajustări şi detalii care îmbunătăţesc calitatea experienței clientului la purtarea costumului.

4. CUM ALEG MATERIALUL POTRIVIT?

Materialul unui costum la comandă se alege în funcție de scopul acestuia și de anotimpul căruia îi este destinat. Dacă este un costum de business pentru anotimpurile mai calde, stofa trebuie să fie elegantă, subțire dar în același timp și rezistentă deoarece ținuta va fi destinată unei purtări de lungă durată. Tipul de material poate fi simplu sau cu diferite modele discrete (linii verticale, caro-uri, etc.)

Dacă este un costum mai degrabă casual, materialele trebuie să fie mai rezistente deoarece aceste costume sunt purtate, în general, în afara orașului și există riscul expunerii acestora la condiții mai vitrege. Materialele costumelor casual sunt subțiri pentru costumele de vară sau ceva mai groase pentru cele de toamnă/iarnă, stofa oferind posibilitatea utilizării unor detalii de model mai vizibile.

Se recomandă ca materialul să fie ales alături de cei care urmează să croiasca costumul şi asta deoarece ei vă pot sfătui în funcţie de nevoia dumneavoastră, cât de fin ori cât de gros să fie materialul. Croitoria Giacca beneficiază de aproape 2000 de stofe, iar aici regăsim branduri cu sonoritate precum Loro Piana, Carnet, Cerruti, Holland & Sherry, Drapers și multe altele.

5. CUM ALEG CULOAREA COSTUMULUI?

Culoarea costumului ţine de stilul fiecărui client, iar pentru că vorbim despre un costum la comandă bespoke, personalitatea clientului trebuie evidenţiată în cele mai mici detalii. Culoarea depinde în aceeaşi măsură de circumstanţele în care va fi purtat, fie la birou, ori la un eveniment de seară, toate acestea sunt particularităţi de neocolit pentru maeştrii croitori.

Culorile recomandate pentru costumele de business sunt gri sau albastru și nuanțele asociate acestora.

Culorile în cazul unui costum de tweed sau casual trebuie să fie culori de pământ, anume gri, maro, kaki sau o combinație a acestora daca materialul este multi color.

Costumele de ceremonie sau pentru evenimente speciale sunt în general negre sau albe.

6. CUM ALEG PANTOFII CARE SĂ SE ASORTEZE CU COSTUMUL?

Pantofii sunt un element extrem de important, dar care însă îi alegem în funcţie de eveniment. Dacă vorbim despre un eveniment Black Tie, Cocktail Party, trebuie adoptat un Oxford cap toe, Oxford one piece ori fie un Oxford simplu, acest model nu doar inspiră eleganţă, dar intră perfect în completarea unui costum de seară.

Pentru un eveniment de zi, White Tie, se recomandă tot modelul Oxford, doar că beneficiem de opţiunea culorilor: maro, vişiniu, gri. Atunci când ne referim la un eveniment casual de zi, putem opta pentru un Derby, ori Loafers, iar culoarea va depinde de partea superioară a costumului. Ţinuta Office recomandă purtarea unei perechi Oxford, doar culoarea să respecte nuanţele inchise.

7. CE ACCESORII ALEGEM LA COSTUM?

Accesoriile pentru un costum la comandă pot fi nenumărate articole vestimentare, de la binecunoscuta cravată, la papion, ori eşarfă, posibilităţile sunt infinite în culori şi forme. Un detaliu de seamă însă, este de exemplu în cadrul unui eveniment Black Tie, purtarea papionului (self tie) de culoare neagră la o camasa cu guler clasic, iar în cazul ţinutei White Tie, papionul alb la o cămaşă cu guler randunica.

Cămașa reprezintă poate accesoriul cel mai important pentru un costum croit la comandă. Ținutele formale sau de ceremonie sunt cel mai adesea însoțite de cămăși cu butoniere ce necesită butoni, aceste accesorii elegante ale unei ținute masculine deosebite.

În funcție de specificul evenimentului dar mai ales de tipul ținutei, la pantaloni se poate purta curea sau bretele. Nu există o limitare legată de purtarea curelei sau a bretelelor, acestea fiind prezente atât în ținutele de busines sau casual cât și în ținutele dedicate unor evenimente speciale. Este important însă de reținut faptul că cele două accesorii (curea și bretele) nu se poartă niciodată împreună indiferent de stilul pantalonului.

8. TIPURI DE COSTUME LA COMANDĂ (BESPOKE) ŞI CÂND LE FOLOSIM?

Costumul business excelează prin culorile închise, sobre, dar care pun un accent deosebit pe masculinitate și încrederea de sine. Atunci când caută costume pentru bărbați, oamenii de afaceri caută de fapt costume la comandă pentru că doresc să își exprime propriul stil și nu neapărat să se încadreze într-o modă anume.

Costumul de ceremonie (în special cel de nuntă) de tip bespoke celebrează momentul atât de important în viaţa oricărui client, este cu totul diferit faţă de orice alt costum. Tinuta de mire trebuie să te aducă mereu în centrul atenţiei, iar materialul să îţi ofere mobilitate pentru a putea încheia cu zâmbetul pe buze cea mai importantă zi din viaţa ta.

Ținuta formală trebuie să evoce personalitatea clientului în contextul unui eveniment deosebit iar cel îmbrăcat într-un astfel de costum bărbatesc poate să aspire către prezența socială a unui adevărat gentleman indiferent de poziţia sa. Ținuta formală este o ţinută elegantă care nu permite multe artificii, dar punctează prin prezenţă şi atitudine.

Costumul casual este poate cel mai popular dintre costumele bărbătești şi asta deoarece vine într-o stofă vaporoasă care oferă atât mobilitate cât şi lejeritate clientului, iar în cazul costumelor bespoke acest lucru se întâmplă fără a se face rabat de la calitate. Un amestec de lână şi mohair reprezintă o alegere excelentă pentru un sacou, având un material subţire, aproape transparent.

9. CÂT TIMP DUREAZĂ REALIZAREA UNUI COSTUM LA COMANDĂ?

Timpul de producție depinde de capacitatea noastră de lucru și numărul actual de comenzi din atelier. In mod normal, sfătuim clienții să demarăm discuția cu 5-6 săptămani inainte de utilizarea costumului.

10. CÂT COSTĂ UN COSTUM LA COMANDĂ BESPOKE?

Atunci când achiziţionezi un costum bespoke, calitatea şi anduranţa produsului sunt prioritare. Odată creat, croitoria Giacca îţi oferă garanţie pe viaţă pentru costumele realizate de ei, asta înseamnă că indiferent de modificările pe care corpul tău le va suferi de-a lungul anilor, te vei putea întoarce mereu la sediul croitoriei Giacca pentru a fi ajustat.

Preţul unui costum bespoke poate varia în funcție de calitatea materialelor folosite și de complexitatea lucrării (dacă include sau nu vestă sau alte accesorii). In cazul in care stofa se afla in stocul Giacca, pretul costumului incepe de la 3500 RON iar daca stofa se comanda din catalog, pretul unui costum incepe de la 4100 RON.

Pentru o estimare cât mai corectă a prețului unui costum bespoke croit special pentru dumneavoastră, vă recomandăm să ne contactați prin intermediul formularului de contact, email sau telefon.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top